25 september: Paoku nieuwe trend in Beijing
Hoppa, deze paoku-gigant springt met groot gemak over een hekje.
Na Shanghai weer terug in Beijing, waar het normale leven na de Olympische en Paralympische Spelen weer op gang is gekomen. Auto's mogen weer elke dag allemaal rijden, wat prompt tot ellenlange files leidt. De straathandel komt weer op gang. In de metro bedelen blinden, lilliputters of anders-gehandicapten weer zingend hun kostje bij elkaar. En af en toe is er weer een volbeladen paard-en-wagen te zien tussen het moderne verkeer.
Tijdens een wandeling door een park stuitte ik op een groepje gespierde jongens, die met het grootste gemak - zo leek het tenminste - over hekjes sprongen, op balustraden balanceerden, op hun handen de trapjes op en af liepen en met een reuzenaanloop zo tegen een muur opklommen van een meter of drie. Een van de jongens sprong eerst vanaf de grond op een balustrade om vervolgens door zijn knieën te gaan, en vanuit die stand nog steeds op die balustrade op zijn handen te gaan staan. En zo stond hij daar wel een minuut ofzo. Hij was wel de ster van het gezelschap, het meest gespierd en hij ontving ook steeds het meeste applaus van de anderen.
Een van de spierbundels vertelde dat zij aan paoku doen, in het Nederlands parkour. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het schijnt erg populair te zijn in Frankrijk en nu in toenemende mate ook in China. Het is een sport waarbij je zoveel mogelijk hindernissen op een zo vloeiend mogelijke manier moet zien te nemen. Het is een heel fysieke sport - dat is ook wel duidelijk als je naar die spierbundels van die jongens kijkt - maar er zit ook een filosofie achter: het hebben van vrijheid en het verleggen van je grenzen.
De jongens komen elk weekend naar het park en oefenen hier op trapjes, muurtjes en balustraden. Regelmatig doen ze ook mee aan wedstrijden. Ondertussen trekken ze veel bekijks van de passerende wandelaars. En natuurlijk, als de jongens uiteindelijk in een kring gaan staan voor wat eenvoudige warming-up oefeningen, staat in een mum van tijd de helft van de kijkers mee te stretchen. Want zo gaat dat in China.