26 augustus 2009: Dubbel Zeven Festival

De herder en het weefstertje, voor altijd gescheiden door de Melkweg

Beijing.Vandaag is het de zevende dag van de zevende maand van de traditionele Chinese maankalender. Een belangrijke dag voor geliefden, want het is het Dubbel Zeven Festival - de Chinese versie van Valentijnsdag. Net als op Valentijnsdag zie je op deze dag veel vrouwen met bloemen lopen - van een enkele roos tot reusachtige boeketten.

Het Dubbel Zeven Festival vindt zijn oorsprong in de eeuwenoude legende van de arme herder Niu Lang en de hemelse fee Zhi Nu. Omdat zij schitterende gewaden weefde, wordt zij ook wel het weefstertje genoemd. Niu Lang, die geen vader en moeder meer had, woonde bij zijn broer en diens vrouw, die hem heel slecht behandelden. Op een dag wezen zij Niu Lang de deur. Hij vertrok op de rug van een oude os met geen ander bezit dan zijn kleren. Bij een berg bouwde Niu Lang een hutje. Hij bewerkte de harde aarde van 'ochtends tot 's avonds laat. Maar hoe moe hij ook was, nooit vergat hij voor de oude os te zorgen.

Op een dag begon de oude os tegen Niu Lang te praten. Hij vertelde dat hij eigenlijk Taurus was, een ster aan de hemel. Maar omdat hij een misdaad had begaan, was hij naar de aarde verbannen en moest hij als os door het leven gaan. De oude os vertelde Niu Lang over een heilige beek, waar elke dag de feeën uit de hemel zich kwamen baden. Niu Lang ging naar de beek en zag daar Zhi Nu. Hij vond haar prachtig en stal haar kleren terwijl zij aan het baden was. De oude os had namelijk vertelt dat als hij dat zou doen, hij met haar zou kunnen trouwen.

Zhi Nu werd op slag verliefd op Niu Lang, en stiekem besloot ze met hem te trouwen en niet terug te keren naar de hemel. Ze waren heel gelukkig samen en kregen een tweeling: een jongetje en een meisje. Maar toen sloeg het noodlot toe. De God van de Hemel kwam erachter dat Zhi Nu op aarde was achtergebleven en getrouwd was met een aardse man. Hij beval zijn vrouw - de Koningin van de Westelijke Hemelen - Zhi Nu terug te brengen.

Toen Niu Lang erachter kwam dat Zhi Nu weg was, ging hij haar samen met de tweeling op de rug van de oude os achterna. Net toen hij haar bijna ingehaald had, zwaaide de Koningin met een van haar gouden haarpinnen. Onmiddellijk ontstond er een kolkende rivier, die Niu Lang van Zhi Nu scheidde. Het was onmogelijk voor hem om bij haar te komen.

Die rivier kennen wij als de Melkweg. Niu Lang, Zhi Nu, hun tweeling en de os staan voor altijd als sterren aan de hemel. Niu Lang zit aan de ene kant van de Melkweg, Zhi Nu aan de andere kant - voor altijd van elkaar gescheiden. Maar hun bittere tranen ontroerde de God van de Hemel. Eén keer per jaar mogen ze daarom bij elkaar zijn: op de zevende dag van de zevende maand.

De legende wil dat je op deze dag bijna geen eksters ziet. Tienduizenden eksters zijn dan namelijk naar de hemel gevlogen om een brug te vormen over de Melkweg, zodat Zhi Nu en Niu Lang bij elkaar kunnen komen. En als je de volgende dag veel eksters met kale kopjes ziet, dan is dat omdat Zhi Nu en Niu Lang over hen heen zijn gelopen en zolang bleven staan dat de eksters hun veren verloren.

Als ik morgen een kale ekster zie, zal ik het zeker melden!

Meer Dubbel Zeven: Zwijmelen bij het licht van vuurvliegjes


Bovenstaand artikel is geschreven door Inge Jansen, Chinadeskundige en schrijfster van onder andere de Dominicus-gidsen China, Shanghai en Beijing . Op haar blog schrijft ze over haar leven in China, waar zij woont samen met Yao Jianjun.

Via haar bedrijf Mingbai (wat 'begrijpen' in het Chinees betekent) geeft zij informatie over China. Haar expertise bevindt zich op het snijvlak van Chinese cultuur & samenleving, geschiedenis en toerisme. Zij schrijft voor verschillende media, geeft lezingen en verzorgt onder andere gastlessen over China op scholen. Kijk hier voor meer informatie.

Voor China-gerelateerde nieuwtjes en verhalen kun je Inge ook volgen via Twitter of Facebook

Nieuwsflash! De nieuwste editie van de Dominicus Reisgids China (november 2012) is uit en weer te bestellen bij o.a. Bol.com!

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog