5 april 2010: Qingming-festival en virtuele graven

Ook Li Xiaolong, ofwel Bruce Lee, heeft een virtueel graf.

Beijing. Elk jaar begin april wordt in China het Qingming-festival gevierd. Het feest heet ook wel Vegen van de Graven-festival. Op deze dag worden niet alleen de doden geëerd, maar wordt ook gevierd dat de lente is aangebroken.

Tijdens dit festival verzorgen de Chinezen de graven van de voorouders, iets wat ze vaak combineren met een picknick of een dagje-uit in de natuur. Op deze dag wordt er ook geofferd voor de voorouders: er wordt wierook gebrand, namaakgeld verbrand en voedsel geofferd. Sommigen pakken het moderner aan en leggen alleen bloemen neer bij de graven.

Het Qingming-festival is een van de belangrijkste traditionele festivals voor de Chinezen en sinds 2008 in de Volksrepubliek officieel erkend als een nationale feestdag waarop iedereen vrij heeft. Mensen die te ver van hun geboorteplaats wonen en niet even naar huis kunnen voor de offerrituelen, verbranden in de avond op straat offergeld en geel offerpapier.

Volgens een artikel in de Engelstalige staatskrant China Daily is er nu een nieuwe trend te bespeuren, namelijk het oprichten van een virtuele graftombe voor een overleden familielid die je vervolgens online kunt vereren. Het oprichten van een virtuele graftombe kost 10 yuan (ongeveer 10 eurocent), waarna je de locatie van het graf kunt kiezen door op een landkaart te klikken. Gebruikers kunnen vervolgens virtuele bloemen, fruit en andere giften bij het graf leggen, virtueel wierook branden of een lied zingen.

Van elke overledene is een uitgebreide levensbeschrijving, herinneringen en foto's te zien. Zo kun je lezen en zien wie deze persoon was. Daarnaast kun je ook het virtuele graf van de overledene bekijken. Je kunt klikken op de diverse grafgiften zoals kaarsen, wierook en fruit, maar als je daadwerkelijk een grafgift wilt toevoegen moet je ingelogd zijn. Verder kun je een plattegrond bekijken van de omgeving waar het virtuele graf zich bevindt.

Bij de tombe van mijnheer Shi Jianci (14 maart 1945 - 15 september 2003) bijvoorbeeld staan heel veel bloemen, een fles wijn, een gitaar, een stapeltje boeken en een wierookvat. Een rieten mandje zweeft dromerig aan een gele ballon omhoog. Op de achtergrond klinkt een droevige vioolcompositie.


Bovenstaand artikel is geschreven door Inge Jansen, Chinadeskundige en schrijfster van onder andere de Dominicus-gidsen China, Shanghai en Beijing . Op haar blog schrijft ze over haar leven in China, waar zij woont samen met Yao Jianjun.

Via haar bedrijf Mingbai (wat 'begrijpen' in het Chinees betekent) geeft zij informatie over China. Haar expertise bevindt zich op het snijvlak van Chinese cultuur & samenleving, geschiedenis en toerisme. Zij schrijft voor verschillende media, geeft lezingen en verzorgt onder andere gastlessen over China op scholen. Kijk hier voor meer informatie.

Voor China-gerelateerde nieuwtjes en verhalen kun je Inge ook volgen via Twitter of Facebook

Nieuwsflash! De nieuwste editie van de Dominicus Reisgids China (november 2012) is uit en weer te bestellen bij o.a. Bol.com!

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog