1 februari 2011: Nieuwjaarsdrukte op het spoor

Chinees Nieuwjaar kun je vergelijken met ons kerstfeest. Het is een feest waarbij iedereen zijn mooiste nieuwe kleren draagt, er lekker gegeten wordt maar vooral waarbij het belangrijk is dat je het samen met je familie viert.

Omdat veel Chinezen honderden zo niet duizenden kilometers werken of studeren van de plek waar hun familie woont, vindt daarom elk jaar opnieuw een enorme migratie plaats. Er wordt gezegd dat het de grootste mensenmigratie ter wereld is.

En dat is overal goed merkbaar. Een paar dagen geleden moest ik met het vliegtuig van Beijing naar Chengdu en terug. In beide steden stonden er lange rijen voor de parkeergarages van de luchthaven, zoveel mensen werden er weggebracht of opgehaald. Ook op de luchthaven zelf was het opvallend drukker dan normaal.

De druk is echter vooral groot op het spoorwegennet. Voor veel mensen is een vliegticket namelijk nog altijd te duur en met de trein kom je bijna overal. Vandaag ben ik even op het treinstation van Beijing geweest. Niet omdat ik er moest zijn, maar gewoon uit nieuwsgierigheid.

Het was er inderdaad druk. Er stonden lange rijen van wel honderden mensen te wachten om het station binnen te mogen. Het meest veelzeggend was echter het digitale scherm waarop aangegeven staat hoeveel tickets er voor bepaalde bestemmingen nog beschikbaar zijn. Tot ver in de volgende week zijn nog steeds praktisch alle tickets uitverkocht.

Op de foto hieronder zie je dat voor belangrijke bestemmingen als Qingdao, Nanjing, Wenzhou, Hangzhou en Chengdu voor 8 februari (volgende week dinsdag) alle tickets zijn uitverkocht (0,0,0 en nog eens 0). Slechts voor een enkele trein zijn nog wat hardseaters of staanplaatsen beschikbaar.

Terug naar huis had ik opeens wel een zitplaats in de normaal gesproken overvolle metro. En dat is geen wonder, met al die miljoenen mensen minder in de stad.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog