Het artikel over Beichuan is verplaatst naar het archief.
3-4 maart 2011: Shijiazhuang, Zhaoxian en Zhengding
Straat in Zhouxian.
Shijiazhuang.Buiten de gebaande toeristische paden reizen in China, dat vind ik toch nog altijd het meest bijzonder. De afgelopen week was ik een paar dagen in Shijiazhuang, waar in de omgeving weer een paar heel bijzondere - maar mij volstrekt onbekende - historische bezienswaardigheden te zien waren.
Het onderdeel zhuang in de naam van de stad Shijiazhuang (provincie Hebei) geeft aan wat het ooit was - een klein dorp. Met 2 miljoen inwoners is het dat allang niet meer. Anno 2011 is het een moderne stad op ongeveer 300 km van Beijing. Net als in andere Chinese steden worden ook hier oude wijken gesloopt die plaats moeten maken voor moderne gebouwen. De stad zelf heeft geen enkele toeristische attractie van betekenis, maar in de directe omgeving van Shijiazhuang liggen een paar interessante bezienswaardigheden.
Shijiazhuang, van dorp tot moderne stad met 2 miljoen inwoners.
Op ongeveer 40 kilometer van Shijiazhuang ligt het stadje Zhaoxian met vlak daarbij de eeuwenoude Zhaozhou-brug. Zhaoxian zelf is vooral rommelig en oogt erg arm. Alleen een ranke stenen pagode die nu het middelpunt van een rotonde vormt herinnert er nog aan dat de stad ooit een belangrijk prefectuurstadje was. In de buurt ligt de voor het Zen-boeddhisme zeer belangrijke Bailin-tempel en een van de oudste nog intact zijnde bruggen van China - de Zhaozhou-brug (gebouwd tussen 595-605 n.Chr.). De brug is inmiddels een echte toeristische attractie geworden compleet met een aan openingstijden gebonden park, slepende Chinese muziekjes uit strategisch geplaatste luidsprekers en een klein museum dat eigenlijk een winkel is.
Straatbeeld in Zhaoxian.
De beroemde Zhaozhou-brug.
Verkoop van 'typisch Chinese' beelden in het museum bij de brug.
Veel leuker was het plaatsje Zhengding, ongeveer 20 kilometer ten noorden van Shijiazhuang. Op het eerste gezicht is dit weer zo'n uit zijn voegen gegroeid stadje, hoewel het zeker welvarender oogde dan Zhaoxian. Maar schijn bedriegt, want Zhengding is een eeuwenoude stad met onder andere een deels bewaarde stadsmuur (niet meer dan een aarden muur op de meeste plaatsen, maar toch) en een aantal bijzondere pagodes en tempels, waaronder de meer dan 1300 jaar oude Longxing-tempel.
Stukje gerenoveerde stadsmuur in Zhengding.
Pagode behorend bij de Tianning-tempel.
De Longxing-tempel is een van de weinige nog intact zijnde echt oude tempels in China. De tempel werd gebouwd tijdens de Sui-dynastie in 568 n.Chr. en kreeg zijn huidige vorm in 971 n. Chr. tijdens de Song-dynastie toen er een enorm bronzen beeld van de godin Guanyin werd geplaatst en de tempel werd uitgebreid. Hoewel er ook tijdens de Ming- en Qingdynastie nog grote aanpassingen werden gedaan aan de tempel is de stijl nog steeds die van een typische tempel uit de Song-dynastie (sommige tempelhallen dateren nog uit die tijd) en dat is een rariteit in China.
Longxing-tempel.
Longxing-tempel.
Longxing-tempel.
Van de pagodes van Zhengding was de meest interessante de Hua-pagode, gebouwd aan het einde van de 7de eeuw tijdens de Tang-dynastie. De pagode bestaat uit vier verdiepingen met aan de basis nog vier kleine pagodes op de hoeken. De conisch gevormde vierde verdieping van de pagode is vooral heel speciaal, bedekt met stenen sculpturen van onder andere olifanten, leeuwen, boeddha's en boddhisatva's. Deze pagode kun je beklimmen - binnen zijn ook nog vaag de resten van boeddhistische muurschilderingen te zien - waarna je een goed uitzicht hebt over Zhengding. Je ziet de oude aarden stadsmuur, verschillende pagodes en de Longxing-tempel duidelijk liggen.
Detail van de Hua-pagode.
Uitzicht vanaf de Hua-pagode.
www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog
Mingbai op Twitter