10 mei 2011: Overhandiging van wierookvat door Maxime Verhagen aan China

Officieel moment, het wierookvat wordt onthuld.

Beijing. De afgelopen maanden stonden voor mij in het teken van een spannend project. Ongeveer half februari werd ik benaderd door de Nederlandse ambassade in Beijing. Zij hadden een wierookvat laten restaureren wat teruggegeven zou worden aan China. En ze wilden graag een boekje met een achtergrondverhaal over het wierookvat om uit te delen tijdens de overhandigingsceremonie. Of ik geïnteresseerd was om dat te schrijven.

Vanaf dat moment begon er een spannende speurtocht naar de achtergrond van het wierookvat. Het bleek om een wierookvat uit 1784 te gaan dat ooit in een tempel gewijd aan de Vuurgod stond. Dergelijke tempels waren in het oude Beijing alom aanwezig. De Vuurgod werd vereerd om zo huis en haard te beschermen tegen branden. Op oude kaarten (waaronder eentje uit 1750, de tijd waarin het wierookvat ongeveer gemaakt is) en via het internet ging ik op zoek naar informatie over Vuurgodtempels en de Vuurgod zelf. Later vroeg ik Sander (Hendriks) erbij om mij te helpen. Hij zit weliswaar in Nederland maar samen wisten we heel veel boven water te halen. Ik hier in Beijing, hij daar uit zijn enorme boekenvoorraad in Nederland.

En vandaag was het dan zover. Het wierookvat werd tijdens een officiële ceremonie door Maxime Verhagen - die momenteel op een handelsmissie is hier - teruggegeven aan China. De bijeenkomst had plaats in de schitterend gerenoveerde Vuurgodtempel aan de Di'anmen Wai Dajie, de enige Vuurgodtempel die tegenwoordig in Beijing nog in gebruik is. Tijdens de ceremonie werd ook het boekje uitgedeeld, voor mij persoonlijk een spannend moment.

Het wierookvat stond op zijn marmeren sokkel, eerst nog onder een mooi rood doek. Het moment dat het doek werd weggehaald en het wierookvat zichtbaar werd vond ik wel heel bijzonder. Het wierookvat op zich is misschien niet het allermooiste dat ooit gemaakt is, maar het is wel uniek. Er zijn namelijk nog maar heel weinig van dergelijke wierookvaten, de meeste wierookvaten zijn in de loop der tijd verdwenen - vernietigd of omgesmolten. Waarschijnlijk juist doordat dit wierookvat al die tijd op het terrein van de Nederlandse ambassade heeft gestaan, heeft het de turbulente jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw overleefd.

Nu staat dit meer dan tweehonderd jaar oude wierookvat weer op een plek waar het ooit voor bedoeld is: een tempel van de Vuurgod. Voor mijn gevoel is er een cirkel rond.

Het boekje is ook online te bekijken, zie hier .

Wie zelf in Beijing het wierookvat wil bewonderen, dat kan. Het adres van de Vuurgodtempel is Di'anmen Wai Dajie 27 vlakbij Shishahai (het merendistrict van Houhai en Qianhai). Het wierookvat staat op de tweede binnenplaats van de tempel.

Hier is het wierookvat nog verstopt onder een mooi doek.

Maxime Verhagen krijgt een cadeau overhandigd.

Met het boekje en mevrouw Wang Yi'e bij het wierookvat.


Bovenstaand artikel is geschreven door Inge Jansen, Chinadeskundige en schrijfster van onder andere de Dominicus-gidsen China, Shanghai en Beijing . Op haar blog schrijft ze over haar leven in China, waar zij woont samen met Yao Jianjun.

Via haar bedrijf Mingbai (wat 'begrijpen' in het Chinees betekent) geeft zij informatie over China. Haar expertise bevindt zich op het snijvlak van Chinese cultuur & samenleving, geschiedenis en toerisme. Zij schrijft voor verschillende media, geeft lezingen en verzorgt onder andere gastlessen over China op scholen. Kijk hier voor meer informatie.

Voor China-gerelateerde nieuwtjes en verhalen kun je Inge ook volgen via Twitter of Facebook

Nieuwsflash! De nieuwste editie van de Dominicus Reisgids China (november 2012) is uit en weer te bestellen bij o.a. Bol.com!

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog