24 mei 2011: Stadions uit de jaren 1930 in Nanjing
Nanjing Central Stadium uit 1931.
Nanjing. Het weer is gelukkig weer helemaal bijgetrokken en vandaag besloot ik naar de Purperen Heuvels te gaan (Zijinshan). Daar ligt een groot aantal bezienswaardigheden, waarvan de belangrijkste ongetwijfeld het museum van Sun Yat-sen is.
Ik wilde eerst naar de Linggu-tempel en vandaar door naar het mausoleum en naar de tombe van de eerste keizer van de Ming-dynastie, die in Nanjing de hoofdstad had gevestigd. Maar voordat het zover was verdwaalde ik eerst op het terrein van de sportacademie van Nanjing (Nanjing Physical Education Institute) en stuitte daar op een aangename verrassing.
De sportacademie ligt aan de voet van de Purperen Heuvels. Ik liep daar omdat ik dacht dat ik via het terrein van de academie bij de Linggu-tempel kon komen. Dat bleek niet het geval, maar het deerde niet want ondertussen had ik iets bijzonders ontdekt op het terrein: stadions uit de jaren dertig van de vorige eeuw, toen Nanjing onder de nationalistische regering van de Guomindang hoofdstad van de Republiek China was.
Tribune van het Nanjing Central Stadium.
Er was een groot stadion (Nanjing Central Stadium) en verschillende kleinere en allemaal in een bijzondere stijl gebouwd. Iets tussen moderne en traditioneel Chinese architectuur in. Het Nanjing Central Stadium werd in 1931 gebouwd voor een groot evenement (het Vijfde Nationale Sport Evenement van de Republiek China) en was in zijn tijd het grootste stadium van Azie.
Toegang tot het veld voor oosterse vechtkunst.
Iets verderop lagen tegenover nog twee stadions. Deze waren elk bereikbaar via een terras waar een traditionele Chinese stenen poort op stond. Het ene stadion was voor oosterse vechtkunst gebruikt, het andere was ooit een basketbal-veld maar inmiddels omgebouwd tot een grote overdekte tennishal. Op weg naar de uitgang ontdekte ik nog een stadion die nu gebruikt wordt voor de wielersport, maar wellicht vroeger een andere functie heeft gehad. Op het terrein moet ook nog een zwembad uit de jaren 1930 zijn.
Het voormalige basketbalveld, nu een tennishal.
De wielerbaan.
Daarna heb ik de Linggu-tempel bezocht en het mausoleum van Sun Yat-sen.. Belangrijke bezienswaardigheden van Nanjing, maar eerlijk gezegd maakte het niet zoveel indruk als die onverwachte ontdekking van de stadions op het terrein van de sportacademie.
De trappen naar het mausoleum van Sun Yat-sen.
's Avonds is de Qinhuaihe sfeervol verlicht.
Langs de oevers zijn schitterende lantaarnopstellingen neergezet, vooral goed te zien tijdens een rondvaart.
www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog
Mingbai op Twitter