26 mei 2011: Spannende verhalen in het Chaotian-paleis Nanjing
De Zeven-Schattenstupa.
Nanjing. De absoluut gouden tip voor Nanjing ontdekte ik pas op de laatste dag van mijn verblijf: het Chaotian-paleis (chaotian gong). Deze voormalige tempel was eerst in gebruik als taoistische tempel en later als Confucius-tempel. Inmiddels is het geen tempel meer, maar een stadsmuseum met tentoonstellingsruimtes die gevestigd zijn in de voormalige tempelhallen.
Toegang tot het voormalige tempelterrein/museum kost 20 RMB, en er is een aparte tentoonstelling waar je nog 40 RMB voor moet bijbetalen. Het was die tentoonstelling waar ik helemaal enthousiast van werd.
Deze tentoonstelling is in de eerste grote hal op het terrein en heet 'Opgravingen van cultureel erfgoed van het ondergrondse paleis van het Changgan-klooster bij Jinling'. Zo vaag als de titel van de tentoonstelling, zo vaag bleef in eerste instantie voor mij ook de inhoud. In mooi verlichte glazen vitrines lagen kralen kettingen, zilveren en gouden doosjes, stukken zijde met teksten erop. Er stond een stenen kist en in het midden van de zaal stond een mooi versierde kleine gouden stupa.
Buiten bij de tempelhal stond een bewaker. Toen ik hem vroeg waar deze tentoonstelling nu eigenlijk over ging, ontpopte hij zich tot een ware museumgids. Hij liep met me mee naar binnen en vertelde het volgende verhaal:
In 2008 werd er bij bouwwerkzaamheden net buiten de zuidelijke Zhonghua-poort van de stadsmuur van Nanjing een stenen kist gevonden. De stenen kist lag zes meter diep in de grond en was bedekt met afwisselend lagen zand en lagen kiezelsteen. De kist werd uitgegraven en geopend. In de kist bleek nog een kist te zitten, deze was van ijzer. Nadat de ijzeren kist met veel moeite uit de stenen kist was gehaald bleek dat aan de binnenkant van de stenen kist een tekst in karakters was uitgekerfd.
De stenen kist met aan de binnenkant de stele.
De inscriptie op deze stele vertelde dat de ijzeren kist een stupa bevatte met daarin een reliek van het lichaam van Shakyamuni Boeddha. Naar verluidt zouden de discipelen van Shakyamuni na zijn crematie korrels en wat stukjes bot hebben gevonden tussen het as. Deze relieken worden sarira genoemd. Deze sarira werden verzameld door de Indiase koning Asoka (273 vChr.-236 v.Chr.), die ze vervolgens in 84.000 stukjes verdeelde. Elk van hen werd in een schrijn in de vorm van een pagode bewaard. Vervolgens verspreidde hij de sarira's over de hele wereld. Aangenomen wordt dat China 19 van dergelijke sarira's heeft gekregen.
De archeologen hebben er twee jaar over gedaan om de stupa uit de ijzeren kist te krijgen. Precies zoals op de stele was aangegeven, zat in de ijzeren kist een met bladgoud en edelstenen bedekte stupa. In de stupa zat een zilveren kistje met daarin weer een gouden kistje. En dat kistje bevatte de sarira van de boeddha, naar wordt aangenomen een stukje van zijn schedel. In de stupa zaten nog andere kostbaarheden, die allemaal in de glazen vitrines te zien zijn.
Het gouden kistje waar de sarira in zat.
De stupa is van hout, bedekt met bladgoud en ingelegd met "zeven schatten" waaronder goud, zilver, agaat en amber. Hij heeft vier 'verdiepingen' en is 1,1 meter hoog en 50 cm breed. Daarmee is het de grootste in zijn soort die tot nu toe gevonden is in China. Boven de stupa stond oorspronkelijk een pagode die hoorde bij de Changgan-tempel uit de Noordelijke Song-dynastie (960-1127). Zowel de tempel als de pagode zijn allebei verdwenen en in de loop der jaren werd de gouden stupa gewoonweg vergeten.
Ook de doorlopende tentoonstelling van het museum is erg de moeite waard. De geschiedenis van Nanjing van de prehistorie tot aan de jaren 1930 wordt uitgebreid uitgelegd en ondersteund met veel waardevolle objecten uit verschillende periodes. Ook leuk is dat er veel gedaan is met bewegende beelden op grote schermen en diorama's. Het enige minpuntje is dat er weinig in het Engels wordt uitgelegd, maar de tentoonstelling is zo mooi opgezet dat hij toch erg de moeite waard blijft.
Het Chaotian Gong ligt in het westen van de stad (nog binnen de stadsmuur en niet ver van het Mochou-park), Chaotiangong Xi Jie 4, vlakbij Wangfu Dajie. Geopend van 9-17 uur. Trek minimaal twee uur uit voor een bezoek aan dit museum.
Stenen beeld van een grafbeschermer.
Fles bedekt met zilver.
Geschiedenis van het zeevaren tijdens de Ming-dynastie.
Kledingstukken uit de Song-dynastie.
www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog
Mingbai op Twitter