12 mei 2012: Vier jaar na de Wenchuan-aardbeving

Slachtoffers in Yingxiu worden met gele chrysanten herdacht.

Zaterdag 12 mei was het alweer vier jaar geleden dat in Sichuan een enorme aardbeving was waarbij tienduizenden de dood vonden.

Vanaf eind 2009 t/m 2011 waren we vaak in het aardbevingsgebied, omdat Jianjun veel werk deed in Hongkou - een van de getroffen streken.

We leerden er mensen kennen die we nu nog altijd tot onze vrienden rekenen, en ik heb daar dingen gezien die het voorstellingsvermogen eigenlijk te buiten gaan.

Een van de plekken die mij het meest is bij gebleven is Beichuan, een stadje dat geheel verwoest werd en nu verlaten is. Ik schreef destijds ook regelmatig over dit gebied in mijn weblog.

Het leven gaat verder, maar soms is het ook goed weer eens stil te staan bij grote gebeurtenissen. Vandaar dat ik op mijn weblog een verzameling van mijn persoonlijke verhalen uit 2009-2011 over dat gebied heb geplaatst.

Het verwoeste Beichuan
Hongkou na de aardbeving
Dujiangyan en de aardbeving
Mevrouw Li
De ingestorte school van Yingxiu
Het verdriet van Wenchuan
De Qiang van Luobo Zhai
Wolong, waar geen panda's meer zijn <

Stand van zaken in Hongkou in maart 2013 (Update nadat we in maart 2013 weer een keer in Hongkou waren)


Bovenstaand artikel is geschreven door Inge Jansen, Chinadeskundige en schrijfster van onder andere de Dominicus-gidsen China, Shanghai en Beijing . Op haar blog schrijft ze over China.

Via haar bedrijf Mingbai (wat 'begrijpen' in het Chinees betekent) geeft zij informatie over China. Haar expertise bevindt zich op het snijvlak van Chinese cultuur & samenleving, geschiedenis en toerisme.

Zij schrijft voor verschillende media, geeft lezingen en rondleidingen en verzorgt cursussen en workshops.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog