22 juli 2012 Beijing: Na de regen de propaganda

.

Gisteren (zaterdag, 21 juli) was er sprake van een ware zondvloed in Beijing. Het heeft meer dan twaalf uur onafgebroken geregend, waarvan zeker vijf uur werkelijk keihard. In totaal viel er in het centrum zo'n 170 mm regen, maar in het district Fangshan viel maar liefst 460 mm. Dat is een enorme hoeveelheid, in Nederland valt in een heel jaar gemiddeld tussen de 700 en 900 mm regen. Het bleek de zwaarste regenval in Beijing in 61 jaar te zijn.

Het verkeer kwam op veel plaatsen helemaal vast te staan doordat laaggegelegen straten en tunnels onder water stonden.

Wolkbreuk
Straten kwamen al snel blank te staan en mensen waadden overal tot hun enkels of dieper door het water. Onze parkeerplaats veranderde in een klein binnenmeer, het water gutste uit de putten in plaats van dat het erdoor wegliep. In de stad strandden duizenden auto's, op sommige plekken was het water zo hoog dat de auto's er niet meer doorheen konden. De luchthaven van Beijing moest honderden vluchten annuleren, waardoor tienduizenden mensen strandden. Met name in de bergachtige districten ten noorden van Beijing was de situatie precair, daar werden volgens persbureau Xinhua 30.000 mensen geëvacueerd. 37 mensen overleefden de wolkbreuk niet, waaronder drie mensen die het slachtoffer werden van een ingestort dak als gevolg van een windhoos hier in ons eigen Tongzhou.

Zicht vanuit de auto rond een uur of zes in de avond.

Beelden van BTV van een door het water verwoeste straat in Fangshan.

'Feel-good'-propaganda
Vandaag is het zonnig. De krekels tsjirpen en in de nieuw gevormde poelen kwaken de kikkers voluit. Beijing TV draait overuren met het uitzenden van vooral verhalen over moedige burgers, en beelden van soldaten wadend door het water met ouderen op hun rug, politieagenten en dorpelingen in tranen bij een dorp in het district Fangshan, waar een politieagent om het leven kwam. Het is een soort 'feel-good'-propagandamachine en sentiment viert hoogtij: "Zet hem op, Beijing!" zegt de presentator, die voor de gelegenheid in een soort Mao-pak gekleed gaat. En vervolgens wordt voor de zoveelste keer het lied "Ik hou van je, mijn Beijing" ten gehore gebracht, met veel slowmotion-beelden van alles wat er gisteren gebeurd is.

De presentatoren van BTV draaien overuren.

Huilende politieagent in Fangshan die vertelt over zijn collega die in het water omkwam.

Met vereende krachten wordt een auto weggeduwd die is blijven staan na de regen van gisteren.

Applaus voor jezelf
Rampen in China lijken altijd als een zege voor de Communistische Partij te komen, ditmaal om de "Beijing Spirit" een boost te geven. Want kijk toch eens, al die dappere burgers die elkaar onderling de helpende - in sommige gevallen zelfs de reddende - hand bieden. De presentator benadrukt het nog maar eens en zegt: "Wat zijn Beijingers toch goed voor elkaar, wat zijn ze toch aardig en hulpvaardig. We mogen echt trots op onszelf zijn."

Tussen alle propagandabeelden ("stadsbestuurders van alle districten zijn tot diep in de nacht aan het vergaderen om de situatie in goede banen te leiden") is het moeilijk om het echte nieuws ertussenuit te vlooien. Kritische geluiden blijven uit, er is alleen maar lof. Mevrouw Chen uit het district Shijinshan belt live naar de uitzending: "Dank je wel leiders, dank je wel overheid, dat jullie zo ontzettend snel ter plaatse waren toen mijn huis dreigde onder te lopen, dank jullie wel!". Er zijn meer mensen die bedanken: een woordvoerder van het stadsbestuur bedankt de reddingswerkers en de soldaten van het Volksbevrijdingsleger voor hun kranige reddingsacties. En dan doet de presentator er geïnspireerd nog een schepje bovenop. Hij kijkt met een trotse blik in de camera en zegt: "We moeten vooral ook onszelf bedanken, wij de inwoners van Beijing. Gisteren hebben we een nieuw Beijing gezien, een nieuwe houding!"

Het klinkt een beetje als "applaus voor jezelf, mensen!".

De regen zorgde ook voor mooie plaatjes, zoals hier op de binnenhof van het Bamboo Garden Hotel.

Zo was het uitzicht vlak voordat het begon te regenen, de lucht zat al een paar dagen potdicht.

De dag na de regen: zelfde plek, ander uitzicht.


Bovenstaand artikel is geschreven door Inge Jansen, Chinadeskundige en schrijfster van onder andere de Dominicus-gidsen China, Shanghai en Beijing . Op haar blog schrijft ze over China.

Via haar bedrijf Mingbai (wat 'begrijpen' in het Chinees betekent) geeft zij informatie over China. Haar expertise bevindt zich op het snijvlak van Chinese cultuur & samenleving, geschiedenis en toerisme.

Zij schrijft voor verschillende media, geeft lezingen en rondleidingen en verzorgt cursussen en workshops.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog