8 oktober 2012: China is toe aan vakantiespreiding

Drukte op Dazhalan in het centrum van Beijing.

Dit artikel werd op 8 oktober 2012 op www.aziatischetijger.nl gepubliceerd

Van 1 tot en met 7 oktober 2012 was het topdrukte in China. Het was een Golden Week, een nationale vakantieweek van zeven dagen. Deze Golden Week telde door toeval zelfs acht dagen, omdat het 30 september ook nog Maanfeest was en mensen op die dag ook vrij zijn.

Druk, druk, druk
De Golden Weeks, waarvan er twee zijn in een jaar - rond het Chinees Nieuwjaar en met 1 oktober - staan er notoir om bekend dat in die periode attracties en winkelcentra overspoeld worden door toeristen en koopjesjagers. Treinkaartjes en vliegtickets naar zo'n beetje alle bestemmingen zijn dan uitverkocht en hotelprijzen gaan vele malen over de kop.

Verbroken records
Sinds de invoering van de Golden Weeks in 2000 (oorspronkelijk drie en in 2008 teruggebracht tot twee), worden elk jaar weer alle records gebroken op het gebied van bezoekers- en passagiersaantallen. Dit jaar kwam daarbij dat voor het eerst de tolwegen voor personenauto's gratis waren, wat leidde tot extra drukte op de snelwegen.

Toe aan vakantiespreiding
China is overduidelijk aan vakantiespreiding toe, een discussie die in China zelf al een tijd gevoerd wordt door specialisten op het gebied van toerisme aangevuld door een koor van internetters. Maar het probleem is nog niet zo makkelijk op te lossen.

Elf publieke vakantiedagen
Officieel hebben Chinezen elf publieke vakantiedagen. Drie daarvan worden gebruikt voor het Chinees Nieuwjaar, nog eens drie worden gebruikt voor de eerste week van oktober. Voorafgaand aan het weekend van Chinees Nieuwjaar en 1 oktober wordt vaak gewerkt, om de drie dagen zo uit te kunnen breiden tot een week. De overige vijf publieke vakantiedagen zijn verspreid over het jaar en vallen over het algemeen samen met traditionele Chinese feestdagen, zoals het Maanfestival.

Vakantiedagen niet opgenomen
Naast de elf publieke vakantiedagen hebben Chinezen volgens de wet ook nog eens recht op 5 tot 15 extra vakantiedagen (afhankelijk van leeftijd en aantal gewerkte jaren). Maar in de praktijk nemen veel werknemers die extra dagen zelden op uit angst dat de werkgever hen niet loyaal vindt en misschien zal ontslaan of soms omdat men het geld van de extra gewerkte dagen goed kan gebruiken.

Reizen in oktober
Dat betekent dat veel mensen in een jaar slechts twee weken hebben om een lange vakantie te nemen. De week rondom Chinees Nieuwjaar wordt meestal gebruikt voor familiebezoek naar huis, en zo komt alle druk om een weekje te reizen op die ene week in oktober. Met alle gevolgen van dien.

Vervuild strand bij Sanya
Al snel werd het internet overspoeld met berichten en foto's van de extreme drukte zowel op de wegen als bij toeristische attracties. Bij de badplaats Sanya op het tropische eiland Hainan was het strand na de avond van het Maanfeest zwaar vervuild, vol met afval achtergelaten door mensen die naar het strand waren gekomen om de volle maan te bewonderen.

Teveel mensen op Huashan
Bij de Huashan Mountains ontstonden grote problemen, omdat er te veel mensen het gebied waren binnengelaten en de kabelbaan niet voldoende capaciteit had om iedereen weer naar beneden te vervoeren. Daardoor zaten tienduizenden mensen noodgedwongen tot diep in de nacht op de berg.

Dodelijk vermoeide kamelen
En in Dunhuang werden de kamelen die (te veel) toeristen naar de top van de zandduinen moesten vervoeren letterlijk doodmoe, zo bleek nadat er op twee achtereenvolgende dagen een kameel bezweek door vermoeidheid.

Noodmaatregelen
Verschillende attracties zagen zich in de loop van de week genoodzaakt noodmaatregelen te nemen om de enorme stroom toeristen in goede banen te leiden. Om een idee te geven: op dinsdag 2 oktober meldde de Verboden Stad in Beijing een bezoekersrecord van 180.000 mensen op één dag, zes maal zoveel als op een normale dag.

Weggaan of thuisblijven?
Het laatste woord is hier zeker nog niet over gezegd, en vroeg of laat zal het vakantiesysteem in China zeker aangepast worden. Tot die tijd doe ik maar wat steeds meer Chinezen overwegen: gewoon lekker thuisblijven tijdens de Golden Week.


Bovenstaand artikel is geschreven door Inge Jansen, Chinadeskundige en schrijfster van onder andere de Dominicus-gidsen China, Shanghai en Beijing . Op haar blog schrijft ze over China.

Via haar bedrijf Mingbai (wat 'begrijpen' in het Chinees betekent) geeft zij informatie over China. Haar expertise bevindt zich op het snijvlak van Chinese cultuur & samenleving, geschiedenis en toerisme.

Zij schrijft voor verschillende media, geeft lezingen en rondleidingen en verzorgt cursussen en workshops.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog