12 november 2012: Het 18de Partijcongres

Plein van de Hemelse Vrede tijdens het 18de partijcongres.

Dit artikel werd op 12 november 2012 op www.aziatischetijger.nl gepubliceerd.

In Beijing is het 18de partijcongres van de Chinese Communistische Partij in volle gang. Er worden belangrijke beslissingen genomen voor de toekomst van China, maar voor de meeste Chinezen is het een ver-van-mijn-bed-show.

Pompeuze slogans
In het dagelijks leven merk je weinig van het congres, dat een volle week duurt. In het centrum van de stad is het straatbeeld wat kleurrijker dan normaal omdat op veel plaatsen de rode Chinese vlag met zijn vijf gele sterren wappert.

En er hangen veel rode posters en banners met pompeuze slogans als "Enthousiast vieren wij de succesvolle bijeenkomst van het 18e partijcongres! Laten wij ons inzetten voor innovatieve prestaties!"

Live televisie in de metro
De Chinese staatstelevisie besteed uiteraard veel aandacht aan het partijcongres, en elke dag worden op internet de belangrijkste gebeurtenissen van die dag gepubliceerd. Op de eerste dag was de ellenlange speech van president Hu Jintao bovendien live te volgen op de televisie in de metro.

Het viel me op dat er matige interesse voor was, de meeste mensen zaten als altijd met hun telefoon te spelen, een filmpje te kijken, muziek te luisteren, te bellen of te slapen. Maar er waren ook beslist mensen die heel aandachtig volgden wat er gezegd werd.

Strenge controles
Waar je wel goed merkt dat het partijcongres bezig is, is op het gebied van beveiliging en bewaking. Vooral mensen van het platteland, die uiterlijk goed als zodanig herkenbaar zijn, worden streng gecontroleerd.

Als ik op de metro stap wordt een man die overduidelijk van het platteland komt op barse toon gecommandeerd door een beveiligingsmedewerker: "Dat drinkflesje, neem er een slok uit!"

Hij schroeft zonder tegenstribbelen de dop van de fles, neemt een slok, sluit het flesje en lacht dan al zijn bruine tanden bloot naar zijn maat, die er wat bedremmeld bij staat.

Plein van de Hemelse Vrede
Niet verwonderlijk wordt met name het gebied rondom het Plein van de Hemelse Vrede, waar de Grote Hal van het Volk aan is gelegen, streng bewaakt.

Het is een toeristisch gebied en trekt altijd veel mensen die een wandeling over het plein combineren met een bezoek aan het op het plein gelegen mausoleum van Mao Zedong en aansluitend de tegenover gelegen Verboden Stad.

Om op het plein te komen moet je altijd al langs een controlepunt waar tassen gecontroleerd worden, maar de bewaking is daar nu extreem streng.

Harmonieuze maatschappij
Zondag aan het einde van de middag was ik daar. Om langs het controlepunt te komen sloot ik aan bij een rij van zo'n vijftig mensen, waaronder een groep van ongeveer 15 mannen, vrouwen en kinderen die duidelijk van het platteland kwamen.

Deze groep werd intensief gecontroleerd. Al hun tassen gingen door de scanner en moesten daarna geopend worden. Ze werden gefouilleerd. Ze moesten hun identiteitskaarten laten zien, waarvan de nummers gecheckt en opgeslagen werden in een computer. Een enkeling moest zijn jas uit doen en werd nog nader gefouilleerd.

Het duurde heel lang. Achter mij werd een vrouw ongeduldig en liet zich ontvallen: "Kijk nou toch hoe die mensen gecontroleerd worden, dat is toch onbeleefd!" En nog later mopperde ze tegen haar echtgenoot: "Als China echt zo'n harmonieuze maatschappij (een propagandaterm van de Chinese Communistische Partij) is, dan zou dit toch helemaal niet nodig moeten zijn?!"

Twee werelden
Iets verder weg van het plein, bij de drukke winkelstraat Wangfujing, merk je weinig van dit alles. En in Tongzhou waar ik woon, op zo'n 20 km van het centrum, nog minder.

Meer dan ooit voelt China aan als een wereld die gesplitst is in twee niveaus: die van de politiek en die van het volk. Ze zijn nauw met elkaar verbonden en lijken toch compleet los van elkaar te staan.

Het leven gaat gewoon door zoals altijd, het is druk in de metro, druk op de straten en in de buitenwijken spelen grootouders op de pleintjes met hun kleinkinderen en verzamelen mensen zich vroeg in de ochtend en laat in de middag in de parken om te dansen en te zingen. Ergens wordt vuurwerk afgestoken omdat er een bruiloft gevierd wordt.

Kijk voor meer foto's van het Plein van de Hemelse Vrede tijdens het 18de Partijcongres op mijn Facebookpagina.


Bovenstaand artikel is geschreven door Inge Jansen, Chinadeskundige en schrijfster van onder andere de Dominicus-gidsen China, Shanghai en Beijing . Op haar blog schrijft ze over China.

Via haar bedrijf Mingbai (wat 'begrijpen' in het Chinees betekent) geeft zij informatie over China. Haar expertise bevindt zich op het snijvlak van Chinese cultuur & samenleving, geschiedenis en toerisme.

Zij schrijft voor verschillende media, geeft lezingen en rondleidingen en verzorgt cursussen en workshops.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog