12 december 2013: Ondertussen in Beijing: de markt wordt afgebroken!

De markt achter onze compound blijft de gemoederen bezig houden. Ongeveer twee jaar nadat deze plotseling werd opgebouwd, lijkt het erop dat hij nu weer wordt afgebroken.

mengelmoes van verkopers
Het is een rare toestand, want speciaal voor de markt werd een immense markthal gebouwd. Die hal is echter nooit in gebruik geweest. De markt speelt zich af in wat kraampjes op het terrein voor de markthal, maar vooral in de straat die naar de markt toe leidt. Hier kan iedereen die wat wil verkopen namelijk gratis staan, en het is er altijd een mengelmoes van verkopers die van alles en nog wat aan de man brengen.

Het terrein voor de markthal, een groot plein met marktstalletjes.

Dat verharde plein is ook heel leuk om lekker over rond te crossen.

Ophitsend stampmuziekje
Zo stond er de hele zomer een watermeloenenverkoper, die dag en nacht bij zijn stand was. Er is een visverkoper die elke ochtend met een grote vrachtwagen aan komt rijden en zijn bakken met vissen uitgebreid op straat uitstalt. Er zijn verkopers van kleding en schoenen, noten en zaden, kleine partijen mais, aardappelen, appelen, tomaten en prei. Een verkoper van tenten, hangmatten, campingstoeltjes en hengels. Sporadisch een kwakzalver die onder grote belangstelling smeersels voor stramme spieren aan de man brengt. Verkopers van koeken en gestoomde broodjes. En dat alles wordt luidkeels aangeprezen via krakende luidsprekers, vaak met een ophitsend stampmuziekje erbij.

De schrik van de markt van 2012. Deze verkoper van mongoolse wollen truien, sokken, mutsen en dekens draaide de hele dag keihard muziek afgewisseld met een wervende reclametekst.

Verse doufu.

Klagers
De bewoners die vlak bij de markt wonen, klagen steen en been . In de zomer kun je niet eens een raam openzetten door het lawaai. Andere bewoners klagen ook: om bij de markt te komen moeten ze een eindje omlopen, een euvel dat wordt opgelost als iemand wat spijlen uit het hek zaagt (die door het management van de compound weer worden teruggezet, en door anderen er weer tussenuit worden gezaagd, en weer teruggezet...).

De kortste weg naar de markt.

Voor de zoveelste keer worden weggezaagde spijlen uit het hek teruggeplaatst.

Vierbaansweg
Deze zomer was de straat naar de markt toe een stuk minder toegankelijk. Hij lag helemaal open, en er werden grote buizen in de grond geplaatst. De kraampjes langs de weg stonden er nog wel, maar toen was al de vraag: voor hoelang? Want deze werkzaamheden bleken de voorbereiding voor een vierbaansweg, die uiteindelijk vanuit Tongzhou helemaal naar het centrum van Beijing moet leiden. En intrigerender nog was de vraag wat er met de echte markt zou gaan gebeuren, want de vierbaansweg loopt daar volgens het masterplan precies doorheen.

Grote gele gravers maken de weg geschikt als vierbaansweg naar de stad.

De slopers komen
En nu wordt de markt dus afgebroken. Dat kan ik niet met eigen ogen aanschouwen, aangezien ik nu in Nederland ben. Jianjun doet echter braaf verslag en maakt foto's. Zo vertelde hij dat hij een paar dagen geleden onder het slaapkamerraam opeens een heel kabaal hoorde van luidkeels ruzieënde mensen. Toen hij naar buiten keek zag hij een contingent politiemannen die de arbeiders vergezelden die de markt moeten afbreken. Die dag en de dagen erna gebeurde er niets, maar sinds gisteren wordt dan toch de grote markthal afgebroken, die dus nooit in gebruik is geweest. Wij hebben het vermoeden dat die hal alleen maar is gebouwd om uiteindelijk meer geld los te krijgen van de overheid of de investeerders die op dit terrein hun flats willen gaan bouwen.

Politie en slopers aan de rechterkant, de marktkooplui aan de linkerkant.

Iemand is het op het dak van de hal geklommen om foto's van de situatie te maken.

Van boomgaard tot bouwplaats
Tegelijkertijd ontvouwt zich achter de afgebroken hal nu een heel ander landschap dan zoals we dat van twee jaar geleden kennen. Waar we eerst alleen gele hijskranen boven de hal uit zagen steken, zien we nu pas goed hoe driftig er gebouwd wordt op het terrein dat, toen wij er in februari 2009 kwamen wonen, nog bestond uit een boerendorp, akkers en boomgaarden. Voilà, het proces van urbanisatie in volle hevigheid vlak achter ons huis.

Het linkerdeel van het dak van de markthal is al gesloopt.

De golfplaten worden van het dak gehaald.

Kun je je voorstellen dat nog maar drie jaar geleden dat wat nu een enorme bouwplaats is, er zo lieflijk uitzag?

Hoe zal het nu met de markt verder gaan? Ik doe een voorspelling: de markt zelf wordt afgebroken, maar de verkoopactiviteiten zullen zich nog meer gaan verplaatsen naar de straat die naar de markt toe leidt. Net zolang tot die vierbaansweg er dan toch echt komt en de marktkooplui niet anders meer kunnen dan uitwijken naar een andere plek.


Bovenstaand artikel is geschreven door Inge Jansen, Chinadeskundige en schrijfster van onder andere de Dominicus-gidsen China, Shanghai en Beijing . Op haar blog schrijft ze over China.

Via haar bedrijf Mingbai (wat 'begrijpen' in het Chinees betekent) geeft zij informatie over China. Haar expertise bevindt zich op het snijvlak van Chinese cultuur & samenleving, geschiedenis en toerisme.

Zij schrijft voor verschillende media, geeft lezingen en rondleidingen en verzorgt cursussen en workshops.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog