3 november 2014: APEC-top... en toen was het stil
Waar wij ooit vanuit het raam van onze woning in een flat op de tweede verdieping in Tongzhou (Beijing) uitkeken op een perzikenboomgaard, zien wij tegenwoordig een bos van flatgebouwen.
Elke dag een stukje hoger
Sinds vorig jaar wordt hier als een razende gebouwd en zien wij de flats letterlijk omhoog schieten, elke dag weer een stukje hoger, elke dag weer een stukje minder blauwe hemel om naar te kijken.
Oorverdovend lawaai
Nu is dat op zich al jammer, maar echt vervelend zijn de bijbehorende bouwgeluiden. Bijna 24 uur per dag gaat het door: kloppen, boren, zagen, timmeren, staal snijden, cementwagens die af en aan rijden en altijd midden in de nacht cement beginnen te spuiten (en dat is echt een enorm lawaai), graafmachines en walsen die een oorverdovend geluid maken.
Alles went
En toch, alles went kennelijk, want er valt mee te leven ook al hebben we heel vaak de ramen dicht om geluid en stof buiten te houden.
Stil! Maar vandaag was het opeens stil op de bouwplaats. Het was heerlijk weer, zonnig en warm. We deden de ramen open en hoorden mussen in de bomen tsjilpen, mensen aan de overkant van de straat keuvelen. Dat klinkt niet zo opzienbarend maar dat was het wel. Want die geluiden vielen opeens op omdat het zo stil was.
APEC En dat alles door de APEC-top. Om luchtvervuiling tegen te gaan en de top in een zo onbewolkt en schoon mogelijk Beijing te kunnen laten verlopen, mag er de komende dagen niet gebouwd worden. En er zijn nog veel meer maatregelen: auto's mogen maar om de dag rijden, vervuilende fabrieken zijn dicht, scholen zijn gesloten en de meeste ambtenaren hebben vrij. Mensen worden aangespoord deze dagen een vakantie buiten Beijing te gaan genieten, hoe minder mensen in Beijing hoe beter .
De klank van stilte En dus genieten wij nu van de stilte, een geluid waarvan ik me nu plotseling realiseer dat ik echt vergeten was hoe dat klinkt.
Bovenstaand artikel is geschreven door Inge Jansen, Chinadeskundige en schrijfster van onder andere de Dominicus-gidsen China, Shanghai en Beijing . Op haar blog schrijft ze over China.
Via haar bedrijf Mingbai (wat 'begrijpen' in het Chinees betekent) geeft zij informatie over China. Haar expertise bevindt zich op het snijvlak van Chinese cultuur & samenleving, geschiedenis en toerisme.
Zij schrijft voor verschillende media, geeft lezingen en rondleidingen en verzorgt cursussen en workshops.