12 april 2015: Kamperen in China, groeimarkt met potentieel

Familie uit de provincie Shandong op een camping in Beijing.

Met de toenemende welvaart in China zijn steeds meer Chinezen op zoek naar leuke manieren om hun vrije tijd mee in te vullen. Kamperen is een van de nieuwste trends op dit gebied, en ook rondreizen met een camper groeit in populariteit.

Nederlands marktonderzoek campings en bungalowparken in China
Ik was me al enige tijd bewust van deze nieuwe trend, maar hoezeer deze markt in opkomst is realiseerde ik me pas tijdens het meewerken aan een Nederlands marktonderzoek. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Nederlandse Buvias in opdracht van Hans van Leeuwen van het eveneens Nederlandse PleisureWorld, en richt zich op de Chinese kampeer- en bungalowparkindustrie. Vooral de kampeerindustrie blijkt nog meer dan ik al dacht 'booming' te zijn.

Campers op een RV (Recreational Vehicle) beurs in Fangshan afgelopen maart.

Door heel China honderden campings in aanbouw
Alleen al in Beijing zijn er momenteel 23 campings, worden er nog eens 21 aangelegd en staan er nog 78 gepland, zo blijkt uit een gesprek dat Vincent Fréquin van Buvias en ik hadden met de vice secretaris-generaal van de Beijing Motor Sports Association. Uit andere gesprekken die wij hadden kwamen nog andere cijfers naar voren: alleen al in 2015 zouden er door heel China maar liefst 1000 nieuwe campings gepland staan!

Samen met Vincent Fréquin van Buvias in gesprek met de oprichter van 21rv.com.

Camper- en caravanbeurs in Beijing
In het kader van het marktonderzoek voor PleisureWorld bezochten wij ook een grote RV (Recreational Vehicle) beurs in Fangshan, een zuidelijk district van Beijing. Op een kaal, stoffig terrein stonden honderden campers en caravans uitgestald, en op een naastgelegen terrein was nog een kleine camping aangelegd. Gezien het aanbod lijkt het erop dat Chinezen vooral geïnteresseerd zijn in vrij luxe kamperen met goed ingerichte campers en in mindere mate caravans. Kamperen in tentjes gebeurd wel, maar vooral onder jongeren.

Campers op de RV-beurs in Fangshan.

Ook 'onze' Kip-caravan is al actief op de Chinese markt!

Amerikaanse toestanden op de RV-beurs in Fangshan.

Veel behoefte aan buitenlandse expertise
Kamperen in China staat echt nog in de kinderschoenen en er is veel behoefte aan informatie, vooral uit landen waar kamperen al goed ontwikkeld is. Tijdens de RV-beurs namen we ook deel aan een conferentie voor campings uit heel China en uit de vragen die zij stelden bleek dat het voor de meeste campingmanagers nog heel moeilijk was om te vatten wat kamperen nu precies inhoudt, wat je nu precies kunt doen met en op een camping.

Tijdens de conferentie van 21RV.

Seminar en marktrapport PleisureWorld
Een groeimarkt die volop kansen biedt dus. PleisureWorld is voornemens dit jaar een seminar in Nederland over dit onderwerp te organiseren, en bij voldoende belangstelling een studiereis naar China. Voor meer informatie hierover en over het marktrapport kun je contact opnemen met Hans van Leeuwen (PleisureWorld) of Vincent Fréquin (Buvias). Of stuur een e-mail naar info@mingbai.nl , dan kan ik je verder doorverwijzen.


Bovenstaand artikel is geschreven door Inge Jansen, Chinadeskundige en schrijfster van onder andere de Dominicus-gidsen China, Shanghai en Beijing. Op haar blog schrijft ze over China.

Via haar bedrijf Mingbai (wat 'begrijpen' in het Chinees betekent) geeft zij informatie over China. Haar expertise bevindt zich op het snijvlak van Chinese cultuur & samenleving, vrije tijd en toerisme.

Zij schrijft voor verschillende media, geeft lezingen en rondleidingen en verzorgt cursussen en workshops.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog