10 juni 2011: Xiamen, eerste kennismaking met Gulangyu

Terug naar 'Omzwervingen in Zuid-China'

Het eiland Gulangyu, vlak bij Xiamen.

Xiamen. Vanmiddag zijn we in Xiamen aangekomen, de eerste dag van een reis door Zuid-China van ongeveer 2,5 week.

Xiamen ligt in het zuidoosten van China, vlak aan zee. De belangrijkste bezienswaardigheid is het kleine eiland Gulangyu, dat op circa vijf minuten varen met de ferry van de stad ligt. Na de opiumoorlog in 1842 kregen dertien landen het recht om dit eiland tot een internationaal concessiegebied te maken. Onder andere de Engelsen, Fransen en Japanners vestigden zich op het eiland en bouwden er consulaten, kerken en ziekenhuizen. Op een kaart van het eiland zag ik ook het voormalige Nederlandse consulaat staan.

Het eiland is verder bekend omdat hier in de 17de eeuw de troepen van Zheng Chenggong waren gevestigd. Deze kennen wij beter onder zijn westerse naam: Koxinga. Vanaf het eiland trainde hij zijn troepen om Taiwan (dat niet ver van Xiamen ligt en toen nog een eenheid vormde met China) te bevrijden van... de Nederlanders. Op 27 januari 1662 gaven de Nederlanders zich over en vertrokken van Taiwan. Koxinga wordt nog altijd als een soort godheid en held vereerd, zowel in Fujian als op Taiwan. En trouwens, de Japanners lopen ook graag met hem weg, want zijn moeder was naar men aanneemt een Japanse.

Verder is Gulangyu ook qua landschap heel mooi. Zandstranden aan kleine baaien, tropische begroeiing, mooie rotsen, de blauwgroene zee. En dan daartussen die mooie oude huizen uit de negentiende eeuw.

Gulangyu.

Immens granieten beeld van Koxinga.

Gulangyu is toeristen hotspot, met alles wat daarbij hoort.

Geen gemotoriseerd verkeer op Gulangyu, dus alles wordt met handkarren vervoerd.

Voormalige westerse huizen.

Veel schaaldieren en vis.

Vergane glorie waar je handen van gaan jeuken!

En overal schitterende bloemen en planten.

Terug naar 'Omzwervingen in Zuid-China'


Bovenstaand artikel is geschreven door Inge Jansen, Chinadeskundige en schrijfster van onder andere de Dominicus-gidsen China, Shanghai en Beijing . Op haar blog schrijft ze over China.

Via haar bedrijf Mingbai (wat 'begrijpen' in het Chinees betekent) geeft zij informatie over China. Haar expertise bevindt zich op het snijvlak van Chinese cultuur & samenleving, geschiedenis en toerisme.

Zij schrijft voor verschillende media, geeft lezingen en rondleidingen en verzorgt cursussen en workshops.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog