14 juni 2011: De lemen hakka-huizen van Fujian
Terug naar 'Omzwervingen in Zuid-China'
De lemen hakka-huizen hebben een bijzondere architectuur. Dit is een rond huis. Van buiten lijken het net forten (zo functioneerden ze ook), van binnen is het een klein dorp.
De afgelopen dagen hebben we met een huurauto het zuidwesten van de provincie Fujian verkend. Hier, diep in de bergen, liggen de schitterende lemen huizen van de Hakka (Han-Chinezen die in de loop van de geschiedenis vanuit Centraal-China als gevolg van oorlogen naar het zuiden van China zijn geemigreerd).Huis is eigenlijk geen goede beschrijving voor deze architectuur. Het zijn immense gebouwen waar soms tot wel 300 mensen kunnen wonen (hoewel dat tegenwoordig nooit meer het geval is). De gebouwen dateren in leeftijd van zo'n dertig jaar tot wel 700 jaar oud. Ze hebben vele vormen, de meeste zijn vierkant, andere zijn rond maar er zijn nog veel meer vormen. Ik laat het even bij het zien van foto's, zodat jullie een indruk van het gebied krijgen.
De binnenplaats van een rond hakka-huis.
Hier kun je goed zien hoe zo'n rond hakka-huis er van de buitenkant uitziet.
De hakka-huizen (tulou in het Chinees) zijn van aangestampte leem gemaakt. Het gebouw werd bewoond door een clan (allemaal familie) en werd ook gezamenlijk gebouwd. Een groot gebouw bouwen kostte meer dan vijf jaar tijd.
Dit is ook een lemen hakka-huis, maar in een andere vorm (de feniks noemen de Chinezen deze vorm). Wij hebben overnacht in dit gebouw.
Soms is de binnenplaats helemaal leeg, soms staan er nog allemaal gebouwen in, waaronder een familietempel (anders is dat meer een schrijn recht tegenover de ingang). Alleen de rijkere clans konden zich dit veroorloven.
Zicht op het hakkadorp Hukeng.
Detail in een van de gebouwen.
Op veel gebouwen zijn nog leuzen te zien die tijdens de Culturele Revolutie op de muren zijn gekalkt.
Elk dorp heeft een clan-tempel. De hoge palen voor de tempel zijn gedenktekens van succesvolle leden van de clan (links de hoge generaals, rechts de succesvolle ambtenaren)
De meer bekende hakka-gebouwen zijn ongekend toeristisch. Daar is praktisch niets meer terug te zien van het oorspronkelijke leven, de binnenplaats is een grote souvenirstand geworden.
Dit is een van de bekendste complexen, het dorp Tianluokeng. Het is UNESCO Werelderfgoed, vanuit de verte schitterend maar als je in het dorp loopt alleen maar heel erg toeristisch. Zou dat echt de bedoeling van UNESCO zijn?
Terug naar 'Omzwervingen in Zuid-China'
Bovenstaand artikel is geschreven door Inge Jansen, Chinadeskundige en schrijfster van onder andere de Dominicus-gidsen China, Shanghai en Beijing . Op haar blog schrijft ze over China.
Via haar bedrijf Mingbai (wat 'begrijpen' in het Chinees betekent) geeft zij informatie over China. Haar expertise bevindt zich op het snijvlak van Chinese cultuur & samenleving, geschiedenis en toerisme.
Zij schrijft voor verschillende media, geeft lezingen en rondleidingen en verzorgt cursussen en workshops.